Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A boszorkányszeánszok hegye

Az egykori boszorkánytalálkozóhely, a Gellért-hegy madártávlatból is fenséges látványt nyújt. Annak idején itt gyűléseztek és itt járták közös táncukat a kor üldözött némberei. A tizenhetedik században a Gellért-hegyi boszorkányok jelenléte olyannyira hétköznapi volt, hogy a hegy gyakran szerepelt boszorkányperekben, mint mágikus táncok és szeánszok helyszíne.  

Oktokopterre erősített kameránkat a Gellért Szálló mögötti Kelenhegyi útról engedtük föl, itt ugyanis nem zavart bele semmi a műholdvételbe, kevés volt a vezeték és a fák sem árnyékoltak.

Érdemes lenne benézni a hegy gyomrába is. Itt található ugyanis Budapest legnagyobb víztározó medencéje. A két, leginkább zongorához hasonlítható medence egyenként 40 000 köbméter vizet képes eltárolni. Ez a rejtett csoda, amit Gruber Józsefről, a Műszaki Egyetem egykori rektoráról neveztek el, nagyjából a  Hegyalja út, a Sánc utca és az Orom utca által határolt terület alatt fekszik. /BárányR/



0 Tovább

A legtutibb hely Budapesten! Titkos mozi az Erzsébet híd belsejében

Az Erzsébet híd közel húsz évig világrekorder volt. A nagy dobás az, hogy középső pillér nélkül, függőhídként köti össze Budát és Pestet ott, ahol a Duna kétszázhetven méterre kiszélesedik. Bravó!

A pompás hidat egy oktokopterrel repültük körbe. Ez nem volt egyszerű, mert a Döbrentei tér - ahonnan felszálltunk - egy meglehetősen fás terület. Emiatt nem mindenhol kap műholdjelet a repülő szerkezet. Ezért aztán legalább négy különböző helyen kellett a téren belül megpróbálnunk a felszállást. Cipekedés, várakozás, újra cipekedés. Végül találtunk egy pontot, ahol a műholdak be tudtak nézni a fák közé, úgyhogy már semmi nem akadályozhatta meg, hogy drónunk a levegőbe emelkedjen. 

Az eredetileg 1903-ban átadott Erzsébet híd volt a világ első acélpilonos lánchídja, de van még egy különlegessége. Egy titkos mozit rejt a híd pilonjainak felső összekötő eleme. Ehhez nem kell mást tenni, csak bejutni a hídszerkezetbe, majd ott jó magasra fölmászni, és aztán lekapcsolni a világítást a híd belsejében. A szerencsések, akik bejutnak, nagyon látványos fényjelenséget láthatnak.

A titkos mozi létrehozója három darab esővízelvezető lyuk. Ha egy sötét helyen egyetlen apró lyukon keresztül fényt engedünk be, akkor a szemközti falra vetődik a külvilág fordított, színes tükörképe. Ha rémlik valami az elfeledett ismeretekből, az nem véletlen. Ugyanezen az elven működött a camera obscura is, minden fényképezőgép őse.

A világháborús bombázás előtti Erzsébet híd egyébként még komoly villamosforgalmat bonyolított le, az 1964-re újjáépített szerkezetről a hetvenes években bontották el a síneket. A híd megépítése miatt a pesti hídfőnél álló Belvárosi plébániatemplomnak kis híján költöznie kellett. Az építéskor világossá vált, hogy a templom épp a híd útjában van, ezért a lebontáson kívül az is felvetődött - ahogy az Krisztinavárosban egy másik templommal megtörtént -, hogy az épületet egyszerűen arrébb helyezik. /BárányR/


0 Tovább

Belenéztünk a Szabadság-szobor arcába

A Szabadság-szobor volt az egyik nagy kedvencünk a drón röptetése során. A sokak által csak sörnyítóként csúfolt 14 méter magas szobor arcát közelről ugyanis nagyon kevesen látták eddig. Ha érdekli önöket a zöldesszürke női arc és annak részletei, megnézhetik a videón. A felvételekre kíváncsiak voltak azok a turisták is, akik az oktokopter vezérlőjénél tülekedtek, hogy a képernyőn kövessék az eseményeket, nem kis bosszúságot okozva a stábnak.






De érdeklődésük talán érthető is volt, a Szabadság-szoborhoz ugyanis rendkívül sok városi legenda köthető.  Sokan például azt feltételezik hogy a szobor a fronton repülőbalesetben meghalt Horthy István kormányzó emlékműve és hogy az eredeti tervek szerint propellert és nem pálmaágat tartott volna a kezében. De az alkotója, Kisfaludi Strobl Zsigmond ezt mindig hevesen cáfolta. A valóságban a szoborhoz Thuránszky Gaál Erzsébet, egy fiatal apácanövendék állt modellt. A lány, aki teljesen ingyen vállalta a feladatot, 6-8 napig volt a művész modellje és naponta 20 percig tartotta a pálmaágat. 1980-ban a Szabadság-szobor kicsinyített mását az első magyar űrhajós, Farkas Bertalan magával vitte a világűrbe./bárányr/



0 Tovább
5678910
»

OzoneNetwork Madártávlat

blogavatar

Az OzoneNetwork egy itthon még teljesen egyedülálló, újszerű, többrészes, egész estés dokumentumfilm sorozatot forgatott . Először láthatják a nézők ugyanis Magyarországot madártávlatból, egy oktokopterre felszerelt kamera segítségével. Ezen a blogon a 4X50 perces film forgatási helyszíneit mutatjuk meg, elárulunk róla néhány kulisszatitkot. A filmsorozat folyamatosan látható az OzoneNetwork műsorán.

Utolsó kommentek