2010-ben Pécs Európa fővárosa volt. Erre az alkalomra épült a Zsolnay Kulturális Negyed, ahol kiállításokon, gyártörténeten és a látványmanufaktúra munkáján keresztül nyílik ki a pécsi porcelángyártás képeskönyve.

Az ezernyolcszázas évek közepén indult a történet egy egyszerű keménycserép gyárral, ami a tömegtermelés miatt elszegényedett fazekasokat foglalkoztatott. Ekkor még csak kőedények, épületkerámiák, és vízvezetékcsövek készültek abban a gyárban, amit harmadik vezetője, Zsolnay Vilmos tett világhírűvé.

A termékfejlesztésben és a kísérletezésében az egész Zsolnay család rész vett ezért a lakóházaikat az üzem területén építették fel. Ekkor született meg a magyarul hajnalpír jelentésű eozin titkos receptje is.

A fluoreszkáló máz összetételének titkát sokáig az olaszországi Gubbio kerámia készítői őrizték, de Zsolnay Vilmos kikísérletezte az összetevőket és világhírűvé tette a színes mázat. Valószínűleg ekkor Vilmos sem gondolta, hogy minden idők legdrágább Zsolnay vázájáért tizenkilencmillió forintot fizetnek majd.