Pécs kétségkívül egyik legérdekesebb épülete Jakováli Hasszan dzsámija. Sokak szerint egyúttal a legeredetibb, legautentikusabb török építészeti emlék Magyarországon. Drónos szempontból nem a legkönnyebb mutatvány a lefilmezése, ugyanis egy elég vezetékekkel teli utcán áll, ráadásul még jól be is van szorítva. A török hódoltság ideje alatt a mecset szomszédságában még medresze, vagyis muszlim vallási főiskola állt és itt működött az egyetlen magyarországi derviskolostor is.

A kerengő dervisek, vagy másnéven mevlevik különleges szertartásukkal minden vallás képviselőit ámulatba ejtik.Az Oszmán Birodalom legműveltebb és legnagyobb tiszteletnek örvendő szerzetesei azt vallják, hogy az egyetemes szeretet állapota a zenén és a táncon keresztül érhető el, a hétköznap gyötrelmeitől és fájdalmaitól pedig egy sajátságos extázis által szabadulhatunk meg.

A mevlevik központja a törökországi Konya, ahonnan a mai napig is érkeznek dervisek, hogy Jakováli Hasszan pasa dzsámijában járják különleges táncukat.