Ma már Tihany egyik legnagyobb látványossága az elképesztő szépségű és illatú levendulás. Könnyű a forgatás is egy ilyen hálás helyszínen. Nagy nyílt, fátlan tér, kifogástalan műholdvétel.

 Bár a kolostorok környékén mindig is foglalkoztak gyógynövényekkel, a tihanyi levendulás története mégsem olyan régi. A tihanyi levendula szaporítóanyaga ugyanis csak az ezerkilencszázhúszas években érkezett Franciaországból. A franciánál is nagyobb illóanyag tartalmú levendulaolaj olyan sikereket ért el, hogy még a tőzsdén is jegyezték. A betakarított és kiszárított csokrok virágait egy pálinkafőzőhöz hasonló elven működő lepárlóban dolgozzák fel.

A levendulát több mint kétezerötszáz éve használják gyógynövényként. Az ókorban az egyiptomiak, a föníciaiak és Arábia népei már mumifikálásra és parfümként is kihasználták az illatos növényt. A rómaiak a fürdővízhez adták, a férfiak testükre kenték, főztek és illatosítottak vele. szárított változatát pedig a dohányhoz keverték.

 A levendula gyakran feltűnik a Bibliában is nárdusolaj néven. Sok keresztény házban egy levendulakeresztet akasztottak az ajtó fölé azért, hogy megvédjék a házat a gonosztól. Egy ókori keresztény hiedelem pedig úgy tartja, hogy a lila virág Ádám és Éva édenkertjéből származik.

 Egy másik legenda azt mondja, hogy Szűz Mária egy bokorra helyezte a kis Jézus ruháját száradni, a levendula innen kapta illatát.  

 A levendula és a szerelem kapcsolata szintén régre, az ókorra nyúlik vissza. A Biblia egyik könyvében olvashatunk Juditról, aki az ellenséges parancsnok, Holofernes elcsábítása előtt levendulával kente be magát.

 A római nők szerint az ágy mellé tett levendula fokozza a szenvedélyt. A módszert már Kleopátra is használta a csábításhoz, ugyanis levendula segítségével csavarta az ujja köré Julius Caesart és Marcus Antoniust.

 Első Erzsébet angol királynéról úgy tartják, hogy hasonló indíttatásból minden reggel cukrozott levendulát evett. Szokás volt az is, hogy a lányok levendulát rejtettek a párnájukba mert azt hitték így könnyebben rájuk talál majd a szerelem.

 Tudományos alapja is van egyik-másik hiedelmeknek, hiszen a legtöbb impotencia elleni szer levendula kivonatot is tartalmaz.