A környék tanúhegyei közül a Hegyestű árul el a legtöbbet az egykori vulkánok szerkezetéről. Ennek lábánál szálltunk föl, így az ott járó néhány kiránduló a csodálatos természeti környezet mellett, kapott még egy plusz élményt is. Óriási csodálattal figyelték a szorgalmasan dolgozó oktokoptert. 

A monoszlói Hegyestű a Káli-medence kapujában magasló bazalthegy. Tulajdonképpen a vulkán kürtőjében megszilárdult magmát látjuk itt. A korábbi bazaltbányászat miatt elveszítette eredeti kúp formáját, azonban a nyersanyag-kitermelésnek köszönhető, hogy feltárult a hegy belső szerkezete, s láthatóvá vált az egykori vulkáni kürtőben megrekedt, s kihűlése során oszlopokká szilárdult bazalt.

 A Hegyestűnél létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaton-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait, és a nemzeti park természeti értékeit. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kőpark segítségével pedig geológiai időutazáson vehetnek részt az idelátogatók.