Látvány szempontjából az egerszalóki sódomb és fürdőkomplexum volt az egyik kedvencünk. Egészen hihetetlen, hogy ilyen képződményt láthatunk az országban. Ráadásul felülről még gyönyörűbb. A sódomb Európában is egyedülálló. A fürdőkomplexumon kívülről egy mezőről repültünk föl, hogy teljes szépségében megcsodálhassuk ezt a területet. 

Egerszalók déli részén a föld mélyéből huszonhétezer éves vizű hőforrás tör fel.A domboldalon lefolyó víz egy ezerkilencszáz négyzetméteres mésztufa lerakódást, közismertebb nevén sódombot épített.A csaknem hetven fokos, ásványi anyagokban gazdag gyógyvíz szüntelenül építi az egerszalóki fehér, csipkézett lejtőt.A jelenség magyarázata, az hogy a meleg vízben feloldódott ásványi anyagok egy része a víz lehűlésekor kicsapódik, majd lerakódik a tereptárgyakon.Tovább gyorsítja az ásványi sók lerakódásának folyamatát, hogy a víz mészkőtartalma kalcitként és aragonitként válik ki. Kis gátakat és lépcsőket képez, ami teret ad az apró vízeséseknek, így még gyorsabban rakódnak le az ásványi anyagok, idővel pedig ilyen lépcsőzetes domboldal alakul ki.

 Az egerszalóki víz nem csak gyönyörű képződményekkel, de gyógyító hatásával is megajándékozza az erre járót. A nátriumot is tartalmazó, kalcium-magnézium, hidrogén karbonátos gyógyvíz még a gyógyvizek csoportján belül is kiemelkedő minőségű.Többek között meddőség, érelmeszesedés, csontsérülések, ízületi és reumatikus bántalmak gyógyítására, gerincbetegségek, idegrendszeri betegségek, anyagcsere zavarok, köszvény, vérzészavarok és mozgásszervi műtétek utókezelésére alkalmas.Ivókúra formájában a túlsúly, az epebetegségek és a gyomorsav problémák tarthatók vele kordában.

 Ahogy az Magyarország gyógyvizeinek történtében gyakori, az egerszalóki vizet is az 1960-as években kőolaj,- és földgázkutatás során fedezték fel. Olaj helyett itt azonban jófajta gyógyvíz buggyant a felszínre.Hasonló képződmény csak az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban és a törökországi Pamukkálé-ban fordul elő a világon.

 Az egerszalóki termál és gyógyvíz fantasztikus adottságaira hatalmas szállodakomplexum épült, rengeteg turista keresi föl évről-évre a környéket.