A Bazilika oktokopteres filmezése volt az egyik legnehezebb feladat, ugyanis egyrészt a belváros közepén helyhiány miatt nem a legegyszerűbb felszállni, másrészt ismeretlen okokból kifolyólag nagyon nehezen jött meg a műholdvétel. De harmadjára mégis sikerült. A Bajcsy-Zsilinszky út egy kis járdaszigetéről engedtük föl az oktokoptert.

Budapest legjelentősebb egyházi és idegenforgalmi pontja, a Szent István tér nem volt mindig szent, sőt volt idő, amikor mai szemmel nézve kimondottan kegyetlen dolgok történtek itt. A tizennyolcadik században ugyanis ezen a területen egy Heccszínház üzemelt, amely a pesti állatviadalok, más szóval állatheccek számára volt fenntartva. Volt itt medve, kutya, bika, farkas és mindez nem is volt illegális, hiszen már Mária Terézia gödöllői látogatásakor is hasonló műsorral szórakoztatták a főurakat. Később ezt a durva szórakoztatást fokozatosan felváltotta a cirkusz, és végre sor kerülhetett arra, hogy az épület helyére valami más kerüljön. Lipótváros egyik gazdag polgára pedig kihasználta az alkalmat, és egy kis plébániát építettett ide. Nem sokkal ezután mintegy ezer hívővel megalakult a hivatalos Lipótvárosi plébánia, és ezzel együtt elkezdődött a gyűjtés egy komolyabb templomra.

A Bazilika megépítésére az árvízzel küldtek jelet az égiek, ugyanis többszáz ember a korabeli Szent István tér közepén található természetes dombon tudott megmenekülni a víztől. A Szent István Bazilikát három építész több mint ötven évig építtette, ezalatt kupolája háromszor omlott be. Budapest második, Magyarország harmadik legmagasabb épülete latinul hirdeti: én vagyok az út, az igazság, az élet. 

A Szent István Bazilika őrzi szent István királyunk a legenda szerint magától mumifikálódott jobb kezét. Úgy tartják, hogy amikor a szentté avatáson Szent László jelenlétében felnyitották István király sírját, a földi maradványok között jobb kezét épségben találták. A Szent Jobbot többször ellopták, végül Mária Terézia közvetítésével kerülhett vissza hozzánk. Azóta a Bazilikában biztonsággal őrzik, ahogy az épület bombabiztos pincéje vigyázott a második világháborúban a Magyar Országos Levéltár értékes gyűjteményére és sok menekültre is.